estetske braviceOrtodoncija je grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem pogrešnog  položaja zuba i odnosa gornje i donje vilice. Iako se ortodontska terapija može sprovoditi u bilo kojem životnom dobu, dakle ne postoji gornja starosna granica, ipak postoji individualno optimalno vrijeme za svakog pacijenta za početak terapije u cilju postizanja maksimalnog  poboljšanja u što kraćem vremenskom roku.

Dijete bi trebalo dovesti kod ortodonta na prvi pregled najkasnije u sedmoj godini,kada u ustima pacijenta postoje i mliječni i stalni zubi. Ponekad su anomalije skrivene iza naizgled prihvatljivog osmijeha. Čak i ako terapija ne počne odmah, rani ortodontski pregled omogućava ortodontu da otkrije problem, postavi pravilnu dijagnozu i planira odgovarajuću terapiju  u pravo vrijeme. U nekim slučajevima, rana terapija može spriječiti razvoj mnogo ozbiljnijih problema. Ova rana intervencija može pomoći da nastavak terapije u starijem uzrastu bude kraći i manje komplikovan.

Iako su upravo djeca i mladi najzastupljenija skupina kad je riječ o nošenju ortodontskih aparata, to nipošto ne znači da odrasle osobe ne mogu biti u ortodontskoj terapiji. Zadnjih godina se povećava potreba za ortodontskim liječenjem odraslih. Razlog koji navodi većina pacijenata je estetsko poboljšanje položaja zuba ili korigiranje zagriza i deformiteta lica, koji izazivaju psihosocijalne probleme.

Za prvi pregled neophodan je rendgenski snimak gornje i donje vilice, tzv. ortopantomogram (OPT), kojim se dobija uvid u stanje zuba i vilice. Potom se, u dogovoru s pacijentom, kao i uz pomoć svih dostupnih dijagnostičkih metoda, pravi plan terapije.

 

Ortodontski aparati se dijele na mobilne i fiksne.

Mobilni aparati se koriste kod djece u fazi intenzivnog rasta i razvoja.  Oni služe za suzbijanje anomalija kosti koje nastaju tokom rasta djeteta i ne mogu uticati na zube pojedinačno, tj.  da ispravljaju rotacije zuba ili druge anomalije nastale pomjeranjem zuba.  Mobilni aparati djeluju do završetka intenzivnog rasta i razvoja i ukoliko dijete savjesno nosi aparat može se izbjeći eventualno vađenje nekih zuba kao i upotreba dopunskih aparata u daljnjoj terapiji. Vrlo često,  kod određenih anomalija,  se koriste prvo mobilni,  a zatim i fiksni aparati.

 

sl1

Fiksni aparati se uglavnom koriste u starijem uzrastu i kod izraženih nepravilnosti. Daju mnogo bolje rezultate od mobilnih proteza za zube jer se ne skidaju i zalijepljeni su za vaše zube,  tako da je korigovanje zuba neprekidno. Osnovni dijelovi fiksnog ortodontskog aparata su prstenovi ili cjevčice, bravice i žičani luk.  Prstenovi ili cjevčice se stavljaju na prve trajne kutnjake. Bravice se lijepe posebnim ortodontskim ljepilom i na prethodno pripremljenu površinu zuba. One mogu biti metalne ili estetsk-keramičke (bijele i blago providne) i safirne (potpuno providne),  prema želji pacijenta.  Posebnom pripremom površine zuba onemogućuje se pojava karijesa ispod zalijepljenih bravica.  Žičani luk prolazi kroz vodoravne usjeke u bravicama i ulazi u cjevčice ili prstenove na kutnjacima. Tijekom terapije žičane lukove mijenjamo ili prilagođavamo. Gumice (ligature) drže žičani luk u usjeku bravice,  a mogu biti prozirne ili u boji,  ovisno o želji pacijenta.

Nakon što Vaše zube izravnamo i osmijeh učinimo savršenim,  aparat se uklanja. To je sretan dan za sve,  ali to nije kraj terapije.  Budući su zubi živi organi i kao takvi cijeli život su podložni pomicanju,  potrebno ih je zadržati u postojećem stanju nakon uklanjanja fiksnog apata.  To je jedino moguće nošenjem retencijskog aparata.

 

 

retencioni aparati

Najnovije u ortodonciji su folije za ispravljanje zuba (FullAlign) su zapravo različiti nazivi za plastične providne folije koje služe za ispravljanje blagih nepravilnosti zuba.

Svaka folija pomjera zub do određene pozicije prema lično prilagođenom softwerskom planu dok se ne postigne željeni cilj. Mogućnost pomjeranja zuba je 0,25-0,5 mm po foliji, te se folije mijenjaju na svake 2 nedelje. Specijalni softwer određuje koliko se zubi moraju pomjeriti do idealne pozicije, i na osnovu toga se određuje broj potrebnih folija. Folije za ispravljanje zuba se nose prosečno 22 sata na dan.Koliko folija je potrebno da smjenite zavisi od početnog stanja Vaših zuba. Vremenski je to od 6 meseci do godinu dana.

Za razliku od fiksne proteze, folije se mogu stavljati i skidati tokom dana. Iako je neophodno da budu na zubima skoro čitavo vrijeme one ipak dozvoljavaju da ih u nekom bitnom trenutku skinete.  Ne nosite ih tokom obroka, zubi se sve vrijeme mogu normalno prati. Na kraju, folije u ustima su mnogo manje vidljive nego fiksna proteza. Zbog daleko većeg komfora i bolje estetke ovaj način ispravljanja zuba uveliko je preuzeo primat u severnoj Americi i zemljama zapadne Evrope,naravno tamo gdje su nepravilnosti takve da se folijama mogu ispraviti..

 

Potreban niz folija se isporučuje odjednom ne zavisno od potrebnog broja folija. Ova opcija je posebno pogodna za pacijente koji nisu u mogucnosti da dolaze na česte kontrole ili pacijente iz inostranstva.