i1Implantologija je područje stomatologije koja se bavi svim oblicima gubitka zuba,a ugradnja implanta je najmodernije rješenje za nadoknadu kako jednog tako svih izgubljenih zuba u vilici.

Implantologija predstavlja spoj oralne hirurgije I protetike. Implanti su izrađeni od titana,biokompatibilnog materijala koji se hirurški ugrađuje u kost kao nadokada izgubljenog korijena zuba,a potom se dodaje suprastruktura koja nosi protetski rad-krunicu zuba.

DENTALNI IMPLANTATI predstavljaju nadoknadu korena izvađenog zuba.

Indikacije za ugradnju implantata su uglavnom vezane za protetsku rehabilitaciju zubnih nizova odnosno vilica. Implant može da se ugrađuje na mestu jednog izgubljenog zuba, ali i kod nedostatka više zuba u nizu, implantati mogu da nadomeste zube koji bi bili nosači mosta.

Kod bezubih pacijenata implantati se ugrađuju ili na mestu zuba nosača cirkularnog mosta ili na najpogodnijem mestu za zube retinere kod izrade totalnih proteza, kao mini implanti. Materijal od koga se izrađuju dentalni implantati je čisti titanijum koji je mehanički otporan i u potpunosti biokompatibilan, to jest ponaša se neutralno i ne uzrokuje nikakve alergijske reakcije. Titanijum gradi sa kiseonikom zaštitni sloj i zato ga organizam dobro prihvata. To se naziva osteointegracija. Iz navedenih razloga je zubni implantat odlično riješenje.

Dentalna implantologija podrazumeva timski rad oralnog hirurga, specijaliste protetike, zubnog tehničara i naravno, pacijenta. Što znači da je podjednako bitno da pacijent sarađuje isto onoliko koliko se stručnosti uloži od strane stručnog tima. Po statistici, dentalni implantati su uspešno integrisani u 85-90 % slučajeva. Neuspesi su vezani za loš odabir pacijenata, lošu oralnu higijenu, nepovoljne anatomske odnose kosti i sluznice kao i traumatska dešavanja u okviru intraoralne regije. Važno je istaknuti da su dentalni implantati dokazano dobro rešenje, pogotovo ako se poštuju svi kriterijumi za njihovu ugradnju i održavanje.

 

Zubni implant se sastoje iz tri cjeline:

• Titanijumskog vestačkog zubnog korena koji se ubacuje u viličnu kost;

• Nadogradnje koja se ušrafljuje u titanijumski koren;

• Krunice koja se postavlja na nadogradnju.

Na taj način zubni implant u potpunosti zamenjuje izgubljeni zub. Implant postaje replika nekadašnjeg zuba.

Procedura za implantiranje zuba je jednostavna. Na početku potrebno je izvršiti rendgensko snimanje vilice, kako bi se utvrdilo da li ima dovoljno koštane mase u vilici. Ako nema, pre implantiranja vrši se operacija ugradnje veštačke kosti. Sama opercija ugradnje implantata traje oko 30 minuta. Nakon završene operacije čeka se od 3-5 meseci da implant uraste u viličnoj kosti. Tek nakon tog perioda pacijent dolazi ponovo u ordinaciju gde mu se na implant ušrafljuje nadograđena  struktura (supra struktura) i vrši izrada protetskih nadoknada (krunica).