es1Savremena stomatologija lagano postaje nauka i umjetnost. Sve češće je estetski momenat presudan za Vas. U svakom čovjeku se krije želja da izgleda mlađe, zdravije, atraktivnije. Visoki estetski zahtjevi često dovode pacijenta u stomatološku ordinaciju sa željom da se kreira novi, savršeni osmijeh koji  bi podario skladan, mladolik i privlačan izgled. Usta i zubi vidljivi  su u komunikaciji, i  izmijenjena  boja ili izmijenjen oblik zuba narušava estetski izgled te nekada i mala korekcija na Vašim zubima ili desnima, može mnogo promijeniti Vaš izgled i poboljšati kvalitet Vašeg života.

Sva područja stomatologije ujedinjena u estetsku stomatologiju, bila to restaurativna stomatologija, protetika, ortodoncija ili parodontologija imaju za cilj da pored funkcije zadovolje i estetski izgled pacijenta.

bijeljenje zuba sl1

Boja ili bjelina zuba kao indikator zdravlja predstavlja i veoma bitan faktor u izgradnji imidža mladosti i vitalnosti, te je bijeljenje zuba  prvi korak koji spada u kategoriju estetske stomatologije. Zubi mogu biti nedovoljno lijepe boje zbog različitih faktora: genetskih, degenerativnih promjena u razvoju zuba, uticaju antibiotika, nekih vitaminskih i mineralnih preparata, kafe, čaja, pušenja, zbog starenja itd…

Izbjeljivanje zuba se vrsi na dva načina, u stomatološkoj ambulanti ili kući-noćno bijeljenje zuba, ali svakako pod kontrolom svog stomatologa.

Izbjeljivanje zuba u stomatološkoj ordinaciji vrši se korištenjem nešto agresivnijih preparata,  s time da je vrijeme potrebno za postizanje zadovoljavajućih rezultata puno kraće nego kod metode kućnog izbjeljivanja.

Sredstvo za izbjeljivanje se aplicira na zube,  a zubno meso je potrebno već prije zaštititi  primjenom posebnih preparata u obliku gela. Kada su u pitanju endodontski liječeni zubi, sredstvo se aplikuje u unutrašnjost krune zuba.

Izbjeljivanje zuba se radi i kod kuće korištenjem posebne udlage za zube koju je individualno za pacijenta izradio stomatolog.  Pacijent aplicira sredstvo za izbjeljivanje u obliku gela u odgovarajuću udlagu, te stavlja udlagu na zube. Ovisno o uputstvima proizvođača preparata za izbjeljivanje zuba, potrebno je ponavljati postupak izbjeljivanja nekoliko puta (često 8-10 dana).

noćno bijeljenje sl1

Prije postupka izbjeljivanja preporučuje se profesionalno čišćenje zuba. Nakon postupka izbjeljivanja, postojeće ispune na prednjim zubima je potrebno zamijeniti, jer boja starih ispuna više ne odgovara boji izbjeljenih zubi. Moguća  je i prolazna preosjetljivost zuba na hladno, naročito kod korištenja  agresivnijih preparata. U tom slučaju pacijentima se aplicira poseban gel za desenzibilizaciju zuba.

Upotrebom najsavršenijih materijala u ogromnoj meri unapređujemo izgled pacijenta. Najnovije generacije kompozita (“bele plombe”) rešile su pitanje trajnosti (izdržljivosti) tako da današnji materijali u potpunosti zadovoljavaju sve zahteve moderne stomatologije. Veza izmedju bijele plombe i zuba je hemijska, što sprječava prodor bakterija, a materijal otpušta jone fluora i na taj način štiti od karijesa. Polimerizacija (“stvrdnjavanje”) kompozitnih ispuna ostvaruje se dejstvom posebnog svjetla. Prednost je što pacijent odmah poslije intervencije moze da žvaće.

Defekti gleđi često se nalaze na vidljivim površinama zuba i svojom hrapavošću zadržavaju naslage i pigmentacije. Sitna oštećenja gledji jednostavno ispravljamo estetskim materijalima koji se savršeno uklapaju u okolnu boju zuba.

Tamne amalgamske plombe se mogu zamijeniti estetskim,”bijelim”

 

Estetske kompozitne ljuspice izrađuju se od visokoestetskih kompozitnih materijala direktno u ustima. Ljuspice su tanke, individualno izrađene, prekrivaju prednji dio zuba korigirajući njegove nedostatak (oblik, boja veličina..). Nema čekanja, dovoljna je jedna posjeta stomatologu i rezultat je odmah vidljiv. Kraćeg vijeka trajanja su od keramičkih ljuspica ali takođe mogu zadovoljiti estetiku, a redovnim kontrolama se njihov vijek trajanja može produžiti.

Porculanske ljuskice (veneersi) su visoko estetske  protetske nadoknade koje se primjenjuju na prednjim zubima u svrhu postizanja lijepog i bijelog osmijeha. To su tanke keramičke „pločice“ koje se lijepe na vanjsku stranu zuba.  Zbog strukture keramike one se teško „mrljaju“, odnosno ne mijenjaju boju pod utjecajem boja iz hrane ili duhana.  Zbog toga su jako popularne kod ljudi koji traže savršen osmijeh. Porculanske ljuskice (veneersi) spadaju u minimalno interventnu stomatologiju jer pri njihovoj izradi štedimo zubno tkivo i odstranjujemo samo površinski caklinski dio zuba. Porculanske ljuske sa adhezivnim kompozitnim cementima vežu se na zub.

Prednosti ljuski su:

 Minimalna redukcija zuba brušenjem – otprilike 0,5 mm, puno manje nego kod brušenja krunica

 Izuzetno prirodan izgled – porculan imitira caklinu prirodnog zuba i reflektira svjetlo na isti način i zato ljuska ima isti sjaj poput prirodnog zuba

 Ne tamne – ljuske ne mijenjaju boju jer im je površina glatka poput stakla

 „Najnježniji“ su zahvat za zubno meso – nema upala i povlačenja zubnog mesa.

Za izradu ljuski najčešće su potrebne samo 2 posjete. U prvoj se posjeti skidaju stari ispuni i bruse zubi, uzima otisak i određuje boja zuba. Zubi nisu monokromatski – jednobojni pa se obavezno mora upotrijebiti nekoliko boja porculana pri izradi ljuski kako bi se dobio prirodan izgled konačnog rada. To je najvažniji postupak kako bi se izbjegao lažan i umjetan izgled zuba. Nakon toga otisak odlazi u laboratorij gdje se izrađuju ljuske. Pri odlasku iz ordinacije, pacijent je opskrbljen privremenim ljuskama. Nakon par dana cementira se trajni rad. Iako je sam porculan krhak, nakon cementiranja na zub postaje čvrst i izdržljiv. Iz estetskih razloga, često se ostali zubi izbjeljuju prije izrade samih ljuski.

Estetski nedostaci koji se mogu ispraviti ljuskicama su:

Dijasteme, povećan razmak između zuba

Tamni i diskolorisani zubi

Frakture (lomovi) gleđi

Nepravilan oblik i veličina zuba

Zubi nepravilno postavljeni

Naravno nije svako kandidat za ljuskice i vaš stomatolog će utvrditi možete li ih nositi. To zavisi od RTG nalaza, vašeg zagriza itd. Terapiju porculanskim ljuskicama ne bi trebalo primijeniti kod osoba koje imaju bruksizam (pretjerano stiskanje, škripanje zubima). Kod osoba sa bruksizmom kao alternativu porculanskim ljuskicama bolje je u tretmanu primijeniti cirkon keramičke krunice.

 

estetika

Stavljanje zubnog nakita na zub je čisto kozmetički zahvat i stvar lične odluke svakog pojedinca. Zavisno od želja na zub se može staviti pravi dragi kamen ili cirkonij (poludragi kamen). Ugradnja zubnog nakita zapravo i nije klasična ugradnja, već vrsta pričvršćivanja cirkona za zube. Cirkon sa zuba može da se ukloni u svakom trenutku. Cirkoni postoje u raznim bojama i mogu se postaviti na zub koji želite (diskretno ili upečatljivije). Postavljanje cirkona na zub potpuno je bezbolno, brzo i jednostavno. Diskretan sjaj i ljepota cirkona privući će pogled svakog kome je vaš osmijeh upućen.