dip-crop-u3132Zadatak dječije stomatologije je:

  1. Preventivne mjere: edukacija oralne higijene, fluorizacija, zaštita prvih stalnih zuba
  2. Liječenje i plombiranje mliječnih zuba
  3. Vadjenje mliječnih zuba
  4. Zbrinjavanje povreda zuba
  5. Izrada štitnika za zube

Djeca su za nas posebni pacijenti, čije se povjerenje treba zaslužiti. Ipak, jednom stvoreno povjerenje između Vašeg djeteta i njegovog stomatologa, osnova je kvalitetne terapije za zdravlje zuba Vašeg djeteta, cijeli život. Preporuka je da se dijete prvi put dovede u stomatološku ordinaciju između druge i treće godine, neovisno o karijesu.

Sprovođenje preventivnih mera u pravom trenutku u velikoj meri smanjuje rizik od nastanka i minimalnih karijesa na zubima. Te metode su bezbolne i neinvazivne, tako da prve posete stomatologu budu  prijatna i pozitivna iskustva i za roditelja i za dijete.Ako nema karijesa, dijete će kroz igru, druženje i razgovor stvoriti prijateljski odnos sa stomatologom, i u trenutku kad se karijes eventualno pojavi, liječenje i popravak zuba neće mu biti potpuna nepoznanica.Takvim pristupom djetetu će pregled ostati u ugodnom sjećanju, pa će i sljedeći put rado doći.

Prvi pregled podrazumijeva pregled stanja svih zuba, uočavanje eventualnih nepravilnosti zuba, vilica ili zagrižaja. Edukaciju roditelja i djeteta u pogledu najboljeg načina održavanja oralne higijene, kao i razgovor o ishrani, načinu ishrane i eventualnim lošim navikama. Roditelji mogu dobiti odgovore na sva pitanja koja imaju po pitanju oralnog zdravlja. Sve informacije koje dijete dobije su prilagođene njegovom uzrastu i razvoju i prezentuju se na odgovarajući način. Ako je dijete raspoloženo, obično se počinje uklanjanjem mekih naslaga, to jest pranjem zuba pastom i posebnom četkicom. Traje oko 15 minuta, bezbolno je i predstavlja prvi korak zbližavanju stomatologa i djeteta, kao i sticanju djetetovog povjerenja.Pored stalne edukacije o održavanju oralne higijene i nastojanju da dete shvati važnost dobre higijene, pored čišćenja zuba, preventivne mere su i fluorisanje zuba, kao i zalivanje fisura. Prihvatanjem ovih terapija od strane deteta učinjen je prvi veliki korak i Vaše dijete će svaku narednu posjetu prihvatiti uz osmijeh i sa povjerenjem.

Dječija i preventivna stomatologija

Dečja i preventivna stomatologija nastala je iz potrebe da se i najmlađim članovima društva pruži potpuna stomatološka zaštita.

Zdravi zubi su deo usne duplje i oni  učestvuju u funkciji žvakanja i govora, imaju estetski značaj, daju podražaj za rast i razvoj vilica, odnosno za skladan razvoj lica, a takođe imaju i veliki uticaj na psihički razvoj deteta.

Bolesni zubi često izazivaju patološke promene, što negativno utiče na zdravlje i razvoj deteta.

Zdravlje usta i zuba je preduslov opšteg zdravstvenog stanja, jer nema totalnog zdravlja bez oralnog zdravlja.

zaštićeni stalni zubi,sl1Fluorizacija zuba je postupak kojim se površina zuba premaže preparatom fluora što gleđ čini otpornijom na štetno djelovanje kiselina iz usne šupljine.

Postupak je jako djelotvoran kod djece. Fluoridi smanjuju učestalost pojave karijesa i pomažu u ponovnoj mineralizaciji početne karijesne lezije. Osim profesionalne fluorizacije, preventivni učinak fluorida može se postići upotrebom zubnih pasti s fluorom.

Fluor ima slijedeća djelovanja:

smanjuje nastanak karijesa

povećava odbranu zuba od karijesa

zaustavlja početni karijes

povećava količinu i kvalitet pljuvačke

zaustavlja bakterije u razvoju

smanjuje kiselost u ustima

čini zube zdravijim i otpornijim

Fluorizacija (fluorisanje) zuba se vrši dva puta godišnje postupkom koji je jednostavan, bezbolan i interesantan za djecu. Visokokoncentrovani fluor u obliku gela se nanosi u gumene kašike i aplikuje u usta pacijenta. Ovaj postupak traje 5 minuta.

Karijes je najčešći patološki proces usne duplje.  Nažalos,  karijes mliječnih zuba se javlja veoma rano,  i to kao posljedica loših navika, neadekvatne ishrane, određenih teškoća u održavanju oralne higijene i neobavještenosti roditelja o značaju mliječnih zuba i mogućnostima za očuvanje njihovog zdravlja. Karijes često zahvata veći broj mliječnih zuba i brzo se širi zbog određenih anatomo–histoloških karakteristika tih zuba. Mliječni zubi su pokriveni sa znatno tanjim slojem gleđi (rijetko prelazi 1 mm), koja je, pritom, i slabije mineralizovana. Ispod gleđi je dentin sa širokim dentiskim kanalićima i manjom sposobnošću stavaranja reparatornog dentina. Sve to doprinosi bržem širenju i češćoj pojavi komplikacija karijesa mliječnih zuba.

 

Nekada usljed velike razorenosti krunice ili upalnog procesa na vrhu korijena mliječnog zuba,  zub je potrebno izvaditi i prije njegove fiziološke smjene.  Naime, ovakvi zubi su izvor infekcije i mogu dovesti do niza problema u samom organizmu. Da se ne bi desile komplikacije zbog preranog gubitka zuba (gubitka prostora za stalne zube,nedovoljnog razvoja vilice…), postavljaju se tzv “čuvari prostora”.

cirkularni-karijes,sl4

U toku dječije igre,  sportske aktivnosti i različite druge situacije može doći do povrede mliječnih ili trajnih zuba.  Bilo da je u pitanju lom krunice,  korijena ili potpuno izbijanje zuba, vrlo je važno da Vaše dijete odmah odvedete stomatologu.

povreda zuba,sl5

Ukoliko se dijete aktivno bavi nekim kontaktnim sportom, preporučujemo izradu individualnog štitnika za zube, kako bi se spriječila povreda zuba u razvoju.

Zalivanje fisura se izvodi na šesticama (prvim stalnim zubima), koje se pojavljuju oko 6.godine života.  Ovi zubi imaju izražene kvržice i jame (fisure) na griznim površinama, te je njihovo čišćenje otežano i brzo dolazi do kvara.  Iz ovih razloga se radi njihovo zalivanje. Materijal za zalivanje fisura je sličan takozvanim belim plombama. Njegova aplikacija je brza i prijatna i može se uraditi u jednoj poseti. Zub se prvo očisti, osuši se, a zatim se u udubljenja na zubu aplikuje materijal za zalivanje fisura.  Zub se mora osvetliti posebnim svetlom da bi se materijal formirao i stegao.  Dijete može jesti odmah nakon tretmana.

karijesCirkularni karijes ili sindrom bebi flašice je karijes (zubni kvar) koji se najčešće javlja kod beba i male dece. Razvija se veoma brzo kao posljedica čestog davanja preko flašice, duži vremenski period tečnosti koja sadrži šećer. Ovom vrstom karijesa su najčešće zahvaćeni prednji gornji zubi.

Problem najčešće nastaje kada se dijete uspavljuje sa flašicom u kojoj se nalazi zasladjeno mlijeko, sok, zaslađena voda i sl. Dok dijete spava, šećer iz tečnosti se taloži (najviše )na prednjim, gornjim zubima. Bakterije koje se normalno nalaze u ustima svakog djeteta pretvaraju šećer u kiselinu koja dovodi do razvoja karijesa. Ovaj zubni  kvar je vrlo karakterističnog izgleda i vide se, najčešće, kao tamne mrlje na svim prednjim zubima.

VI MOŽETE SPRIJEČITI POJAVU CIRKULARNOG KARIJESA

 perite zube djetetu svakog dana

 nemojte davati djetetu da se uspavljuje sa tečnostima koje sadrže šećer

 nemojte davati djetetu tečnosti koje sadrže šećere da biste ga umirili, naročito duži vremenski period

 dajte Vašem djetetu običnu vodu kada je žedno, vodite dijete redovno na kontrole kod stomatologa