Zadatak dječije stomatologije je:

  •  Preventivne mjere: edukacija oralne higijene, fluorizacija, zaštita prvih stalnih zuba
  •  Liječenje i plombiranje mliječnih zuba
  •  Vadjenje mliječnih zuba
  •  Zbrinjavanje povreda zuba
  •  Izrada štitnika za zube

Djeca su za nas posebni pacijenti, čije se povjerenje treba zaslužiti. Ipak, jednom stvoreno povjerenje između Vašeg djeteta i njegovog stomatologa, osnova je kvalitetne terapije za zdravlje zuba Vašeg djeteta, cijeli život. Preporuka je da se dijete prvi put dovede u stomatološku ordinaciju između druge i treće godine, neovisno o karijesu.

Sprovođenje preventivnih mera u pravom trenutku u velikoj meri smanjuje rizik od nastanka i minimalnih karijesa na zubima. Te metode su bezbolne i neinvazivne, tako da prve posete stomatologu budu  prijatna i pozitivna iskustva i za roditelja i za dijete.Ako nema karijesa, dijete će kroz igru, druženje i razgovor stvoriti prijateljski odnos sa stomatologom, i u trenutku kad se karijes eventualno pojavi, liječenje i popravak zuba neće mu biti potpuna nepoznanica.Takvim pristupom djetetu će pregled ostati u ugodnom sjećanju, pa će i sljedeći put rado doći.

Prvi pregled podrazumijeva pregled stanja svih zuba, uočavanje eventualnih nepravilnosti zuba, vilica ili zagrižaja. Edukaciju roditelja i djeteta u pogledu najboljeg načina održavanja oralne higijene, kao i razgovor o ishrani, načinu ishrane i eventualnim lošim navikama. Roditelji mogu dobiti odgovore na sva pitanja koja imaju po pitanju oralnog zdravlja. Sve informacije koje dijete dobije su prilagođene njegovom uzrastu i razvoju i prezentuju se na odgovarajući način. Ako je dijete raspoloženo, obično se počinje uklanjanjem mekih naslaga, to jest pranjem zuba pastom i posebnom četkicom. Traje oko 15 minuta, bezbolno je i predstavlja prvi korak zbližavanju stomatologa i djeteta, kao i sticanju djetetovog povjerenja.Pored stalne edukacije o održavanju oralne higijene i nastojanju da dete shvati važnost dobre higijene, pored čišćenja zuba, preventivne mere su i fluorisanje zuba, kao i zalivanje fisura. Prihvatanjem ovih terapija od strane deteta učinjen je prvi veliki korak i Vaše dijete će svaku narednu posjetu prihvatiti uz osmijeh i sa povjerenjem.

Dječija i preventivna stomatologija

Dečja i preventivna stomatologija nastala je iz potrebe da se i najmlađim članovima društva pruži potpuna stomatološka zaštita.

Zdravi zubi su deo usne duplje i oni  učestvuju u funkciji žvakanja i govora, imaju estetski značaj, daju podražaj za rast i razvoj vilica, odnosno za skladan razvoj lica, a takođe imaju i veliki uticaj na psihički razvoj deteta.

Bolesni zubi često izazivaju patološke promene, što negativno utiče na zdravlje i razvoj deteta.

Zdravlje usta i zuba je preduslov opšteg zdravstvenog stanja, jer nema totalnog zdravlja bez oralnog zdravlja.